Vo finále 4. kola v Tacene skončil singlista Slafkovský opäť druhý

02.09.2018 Celý región

Tacen 1. septembra (TASR) - Slovenský singlista Alexander Slafkovský skončil vo finále 4. kola Svetového pohára slalomárov na divokej vode v slovinskom Tacene druhý, a to už štvrtýkrát v sezóne. Od víťazného Nemca Siderisa Tasiadisa ho delilo 0,68 sekundy, tretí skončil taktiež Nemec Franz Anton (+1,29). Ďalší slovenský singlista vo finále Michal Martikán obsadil 6. priečku (+4,15).

Slafkovský mal v perejách rieky Sava vo finále pred očami hlavne čas Nemca Tasiadisa 103,00 a bola to pre neho veľká výzva. Štartoval ako posledný, na oboch medzičasoch strácal zhodne 1,31 s a aj keď v závere zrýchlil, na prvého Tasiadisa mu chýbalo 0,68 sekundy. Slafkovského druhé miesta v sezóne neustále v SP sprevádzajú, či to bolo v Liptovskom Mikuláši, Krakove, alebo v Augsburgu, v Tacene na ňom figuroval už po štvrtý raz, vedie však v priebežnom poradí SP.

Alexander Slafkovský si vyváženú formu pochvaľuje. "V zásade je to naozaj tak, že ju mám dobrú, aj keď nikdy neviete, v čom to väzí, niekedy, prečo to ide, potom zase, prečo to nejde. Pokúšame sa však v nastolenom trende vydržať. Pocity zo svojich jázd mám dobré, to je hlavné, jednoducho, jazdí sa mi super. Už to len doklepnúť vo finále v Seu."

Pri porovnávaní s víťazným Nemcom Tasiadisom spomenul Alexander Slafkovský hlavne začiatok. "Hneď pred prvou bránkou som nechal dosť a zvyšok som musel ísť perfektne, aby strata nenarastala, ťažko ju však bolo úplne zlikvidovať. Na štarte som nevedel, že šiel Nemec tak rýchlo, tam, kde som sa rozjazdieval, nebolo nič počuť. Len som vedel, že musím ísť dobrú finálovú jazdu a všetko zo seba vydať, aby som bol vo výsledkoch opäť vpredu."

Alexander Slafkovský má prvenstvo vo Svetovom pohári na dosah. "Jednoznačne je to o tom, aby som ešte zvládol v Seu d'Urgell finále. Tam sa to môže úplne premiešať, lebo sa udeľuje dvojnásobok bodov. Až pred poslednou finálovou jazdou by sa hádam dalo kalkulovať, ako kto musí skončiť. Dúfam, že sa moja pozícia nezmení, no zatiaľ to neriešim, určite by som však ďalšie druhé miesto zobral, znamenalo by to aj celkové prvenstvo."

Martikán vo finále s časom 107,15 ukázal rýchlejšiu jazdu ako v semifinále (108,18), no od úplnej spokojnosti mal ďaleko a opäť sa nedočkal medailového umiestenia.

V semifinále Slafkovský najlepším časom 104,23 naznačil, že by útok na víťazstvo po predchádzajúcich troch 2. miestach mohol dopadnúť priaznivo. Medzi desiatku finalistov sa dostal so 7. časom aj Martikán. Markovi Mirgorodskému jazda nevyšla, aj keď ju zvládol bez penalizácie, Matej Beňuš ako jediný zo semifinalistov vynechal bránku s číslom 18. Na medzičasoch bol dovtedy najlepší, no záver nezvládol.

V ženskom kajaku nemalo vo finále Slovensko zastúpenie. Soňa Stanovská mala k tomu veľmi blízko, no po štyroch sekundách penalizácie na bránkach 2 a 20 obsadila v semifinále až 12. miesto. Na postup jej chýbalo málo, len 0,64 s. Vo finále siahala Jessica Foxová na štvrtý triumf v sezóne, Rakúšanka Kühnleová však zajazdila famózne a víťaznú šnúru Austrálčanky, ktorá sa natiahla spolu s výsledkami v kanoe na šesť, jej pretrhla.

Finálové výsledky


C1m: 1. Sideris Tasiadis (Nem.) 103,00 (0), 2. Alexander SLAFKOVSKÝ (SR) 103,68 (0), 3. Franz Anton (Nem.) 104,29 (0), ...6. Michal MARTIKÁN (SR) 107,15 (0), ...v semifinále 17. Marko MIRGORODSKÝ 113,35 (0), 30. Matej BEŇUŠ (všetci SR) 158,42 (52)

K1ž: 1. Corinna Kühnleová (Rak.) 107,94 (0), 2. Jessica Foxová (Austr.) 109,01 (0), 3. Viktoria Wolffhardtová (Rak.) 113,10 (0), ...v semifinále 12. Soňa STANOVSKÁ (SR) 124,30 (4)
 

Vyberte región